Fyra fall
12 augusti 2013. En 13-årig flicka faller från en balkong på tredje våningen på Docentgatan i Hermodsdal. Det sker i samma område där en 16-årig flicka tidigare dött efter att ha fallit från en balkong. Den 13-åriga flickan klarar sig från livshotande skador. Polisen misstänker att det finns ett hedersmotiv bakom och rubricerar händelsen som mordförsök.21 juli 2013. En 38-årig kvinna faller ner från en balkong på tredje våningen på Snödroppsgatan i Holma. Kvinnan skadades, men kunde lämna sjukhuset efter några dagar. Åklagaren misstänker att ett hedersmotiv ligger bakom. Kvinnans sambo som var i lägenheten är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.
Juli 2009. En 28-årig kvinna faller ut från ett höghus i stadsdelen Nydala. Kvinnan dör och kvar i fönstret hänger hennes morgonsrocksskärp. I det här fallet trodde inte polisen till en början att ett brott låg bakom. Polisen har senare erkänt att man misslyckats med brottsplatsundersökningen.
Februari 2008. En 16-årig flicka dör efter ett fall från en balkong i Hermodsdal. En utredning om mord startas och polisen misstänker hedersmord men utredningen läggs ner. "Det går inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott", skrivev åklagare Lena Körner.
Fyra fall kan vara hedersbrott Malmö. Unga tjejer uppmanas att ta livet av sig efter att ha kränkt sina familjers heder. Fler stödföreningar vittnar om hur flickor pressas till att hoppa från balkonger. På kort tid har två tjejer fallit från balkonger i Malmö. Sedan 2006 har drygt ett tiotal unga tjejer dött efter att ha fallit från balkonger i Sverige. Polisen har misstänkt att hedersmotiv ligger bakom, men har inte lyckats driva ett enda av fallen till åtal. Det har Sveriges Radios Kaliber berättat om i flera program. Den senaste tiden har två nya fall skett i Malmö.
Polisen och åklagaren Ulrika Rogland som driver fallen misstänker återigen att hedersmotiv kan ligga bakom. – Det svåra i de här fallen är att det finns ett kollektiv. Målsäganden vill inte berätta. Vittnen vill inte berätta. Ingen vill berätta vad som har hänt, säger åklagare Ulrika Rogland. Under åren har det funnits uppgifter om att unga tjejer i hederskonflikter tagit livet av sig efter att ha drivits på av sina familjer och släktingar. Många gånger har det skett genom att hoppa ut från balkonger. Men det har också handlat om dödliga doser sömntabletter, hopp framför tåg eller andra sätt att begå självmord. Enligt polisen är det här en form av hedersmord där familjerna har klarat sig undan straff, eftersom det ser ut som självmord. Det som gör att de två senaste fallen i Malmö liknar andra fall är att det har funnits familjemedlemmar eller släkt i lägenheterna. Enligt polisen händer det nästan aldrig att någon tar livet av sig självmant när andra är närvarande. Självmord är något som sker i ensamhet.
Sydsvenskan har kontaktat de flesta stödboenden som finns i Malmö och som inriktat sig på personer som hamnat i hederskonflikter. Samtliga uppger att de hört historier från både tjejer och killar om hur de uppmanats att ta sina liv efter att familjerna anser att de vanhedrats. – Det här förtrycket pågår under en lång tid. Tjejerna kränks och det är först i ett senare skede som de uppmanas att ta livet av sig, berättar föreningen FemCenters vice ordförande. På FemCenter driver man ett stödboende för kvinnor som på olika sätt utsatts för hedersförtryck. Just nu har man plats för sex kvinnor som flytt från familj och släkt. – De får höra att de inte är värda att leva. Att det hade varit bättre om de tar livet av sig. Deras familjer kan säga: "så slipper vi göra det". – På olika sätt har de här tjejerna brutit mot familjens och släktens normer och värderingar.
Det kan till exempel handla om att man haft en pojkvän som inte godkänts av släkten, säger FemCenters vice ordförande. På det skyddade boendet som föreningen Tänk Om! öppnade i höstas finns det fyra fasta platser. Men trycket har varit hårt och platserna har hela tiden varit upptagna. Enligt stödföreningarna är det inte ovanligt att tjejerna efter den tid de levt gömda återvänder till sina familjer. Särskild de som är yngre. – En av flickorna tvingades med till hemlandet. Där tvingade familjen ut henne på motorvägen. Hon blev överkörd och dog, berättar en i personalen på boendet. – Då ser det ju ut som ett självmord. Vi hör ofta om hur tjejer uppmanas att ta livet av sig, säger hon. Även Malmö stad driver flera stödboenden. Ett av dem fokuserar på unga tjejer mellan 16 och 22 år som hamnat i hederskonflikter. Även här hör man om tjejer som på olika sätt uppmanas till självmord. – Vi vet att det förekommer. Det kan handla om ett rykte som uppstått om att flickan varit med en opassande pojke, det behöver inte ens vara sant, berättar Margot Olsson, kvinnofridssamordnare på Malmö stad.
– Det är inte ovanligt att familjen hör av sig efter att flickan flyttat in på boendet. De fortsätter att pressa de här tjejerna, säger hon. På RFSL i Skåne driver man en stödlinje för hbt-ungdomar. Ofta får man samtal från ungdomar som utsätts för hedersvåld efter att de kommit ut som homosexuella. – Ungdomarna har berättat att deras föräldrar säger: "du är inte min son eller dotter längre, det är bättre om du tar livet av dig". Det handlar om hot och förtäckta hot, säger Elisabet Nidsjö, psykolog på RFSL Skåne. Tidigare har det skett två fall i Malmö där unga kvinnor dött sedan de fallit från balkonger. Det ena fallet rör en 28-årig kvinna i Nydala 2009. I det här fallet trodde polisen till en början att det handlade om en olycka och därför gjordes inte de insatser som skulle ha krävts för att nå framgång i målet, till exempel en ordentlig avspärrning. Polisen har senare erkänt att man gjorde misstag. Fallet gick aldrig till domstol. Den andra händelsen handlar om en 16-årig flicka som 2008 dog efter ett fall från en balkong i Hermodsdal. Lägenheten ligger bara två gårdar bort från den där den 13-åriga flickan föll tidigare i somras. Polisen misstänkte även 2008 att det handlade om ett hedersbrott, men i oktober samma år lades utredningen ner.
"Det går inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott", skrev åklagare Lena Körner i beslutet. Polisen Leif Fransson som vid den tiden var biträdande chef på Malmöpolisens avdelning för brott i nära relationer har i efterhand erkänt att man i dessa fall inte vågat ställa relevanta frågor till de personer som fanns på plats eftersom polisen inte ville riskera att bli kallade rasister. Efter flera balkongfall runt om i Sverige har krav kommit från flera experter och politiker om att polis och åklagare måste bli bättre på att utreda de här brotten. Kammaråklagare Ulrika Rogland sitter nu med de två aktuella utredningarna i knät. Med sig har hon en tredagarsutbildning i hedersrelaterad brottslighet som hon fick 2010. En kurs som kontinuerligt hålls för åklagare i Sverige. Hon har också lyssnat på föreläsare som talat om hedersproblematik. – I de här fallen krävs ett annat arbete, ett annat sätt att tänka, säger Ulrika Rogland.
Om man misstänker att det ligger ett hedersmotiv bakom måste man redan från början ha i åtanke att det kan handla om flera gärningsmän. Även Rikspolisstyrelsen har sammanställt en del konkreta tips för poliser på fältet. Ett är att man omedelbart ska beslagta datorer och mobiltelefoner från offer och misstänkta gärningsmän för att säkra mejl och sms med hot och trakasserier. – Det är också viktigt att polisen tidigt förstår att även om det ser ut som en olycka måste man arbeta utifrån hypotesen att det kan handla om ett hedersmord, säger Ulrika Rogland.
Men i fallet med den 13-åriga flicka som föll från tredje våningen i Hermodsdal i augusti arbetade polisen inledningsvis utifrån att det handlade om en olycka. "Först efter ett första förhör fick ärendet rubriceringen mordförsök. Men enligt Ulrika Rogland har allt gått rätt till i utredningen. – Polisen kan sin sak, och i de aktuella fallen har polisen gjort precis det som ska göras, säger hon. Inte ett enda fall sedan 2006 har enligt "Kaliber" i P1 lett till åtal. Polis och åklagare har utbildats i att bli bättre på att lösa fallen med det är fortfarande svårt att väcka åtal.
Ulrika Rogland säger att hon inte har någon större förhoppning om att de nya fallen heller kommer att leda till åtal. – Inte som det ser ut i nuläget, nej.
Källa: http://www.sydsvenskan.se/malmo/?a=true
0 kommentarer:
Skicka en kommentar