Södertälje sjukhus inför nolltolerans mot tillmälen, svärord, hot och våld – allt polisanmäls. Vaktingripandena har ökat med 40 procent på två år.
– Det har blivit värre och det är vi på golvet som får ta smällarna, säger undersköterskan Annika.
Hon sitter bakom glasrutor i receptionen med bara förnamnet på namnbrickan av säkerhetsskäl. Patienterna är välkomna i väntrummet men dörren till vårdmottagningen är låst. Personsökaren har en larmknapp som hon använder när något händer.
– Det händer dagligdags att vi får ta emot verbala hot. Det är hög belastning dygnet runt på sjukhuset och det är vi på golvet som får ta smällarna, säger undersköterskan Annika.
Hälften av personalen här har utsatts för hot eller våld de senaste tolv månaderna.
På mottagningen ligger nytryckta skyltar på fyra språk: ”Vi har nolltolerans mot hot och våld – tillmälen, svordomar, oförskämdheter accepteras inte. Polisanmäles.”
– Jag har anmält hot flera gånger. En gång drog en anhörig in mig på ett rum och skulle prata allvar med mig. Det tragiska är att vi uppmanas att anmäla men sedan händer inget. Däremot vet ju personerna att man har anmält dem, säger Annika.
I höstas ledde till slut en av sjukhusets polisanmälningar om våld till åtal och rättegång. En kvinnlig patient dömdes till dagsböter efter att ha misshandlat en anställd.
– Det är det enda fallet som lett till åtal. Nu blev det rättegång och fällande dom. Men det finns många fall av våld som varit värre och inte lett till någonting, man undrar hur samhället tänker, säger Maria Lindblom, enhetschef på akuten.
Sjukhusets egen statistik visar att ordningsvakternas ingripanden ökat kraftigt hittills i år, med hela 40 procent jämfört med samma period 2011. Då var antalet ingripanden 222, i dag tvingas vakterna ingripa varje dag.
– Antalet tillsägelser har ökat, men våldet har inte blivit mer. Vi har ändrat arbetssätt och går in tidigare i våldsspiralen. Normalt kommer en ordningsvakt in när det är slagsmål. Då måste man avvisa eller omhänderta personen. Nu är vi proaktiva och slipper att det går till våldsamheter, säger Michael Engelberg, säkerhetsansvarig.
Efter våldsincidenterna i somras har sjukhuset skärpt säkerheten och utökat bevakningen på akuten. Samtidigt som sjukhuset väntas gå närmare 20 miljoner back i år lägger man tre miljoner extra på säkerhet och har nu en säkerhetsansvarig på heltid.
– Vid två tillfällen under sommaren har ordningsvakter fått ingripa med våld. Det har mest varit anhöriga som inte har förståelse för ordningsreglerna.
De ökade säkerhetsinsatserna är inte unika för Södertälje sjukhus. Det hårdnande klimatet rapporteras från många akutmottagningar runt om i landet som skärpt sin bevakning de senaste åren, inte minst i Malmö och Göteborg.
– På sjukhuset i Malmö har man gjort enkla saker. Det handlar om att vara tydliga med att ett visst beteende inte är okej. Vi är vana att hantera människor som mår dåligt, men vi ska inte behöva acceptera könsord, kränkande behandling eller hot om våld. Lika lite som man kan kräva att en spärrvakt ska behöva bli spottad i ansiktet eller en busschaufför få en örfil eller två under ett arbetspass, säger Michael Engelberg.
Vården är komplex eftersom den måste vara öppen och en patient aldrig får nekas vård, däremot har väktarna rätt att omhänderta en patient i väntan på vård. Ingripandena i väntrummen sker oftare mot anhöriga än patienter.
– De flesta tillsägelser gäller anhöriga som vill att deras nära ska få omedelbar behandling före andra. Bara att vi ordningsvakter visar upp oss gör att folk lugnar ned sig, framför allt de som är irriterade på väntetiderna, säger Åke Molin, samordnare för ordningsvakterna.
En del av säkerhetsarbetet handlar därför om att minska väntetiderna, vilket sjukhuset lyckats bra med. För att ytterligare minska risken för friktion mellan patienter, anhöriga och personal har man satt en absolut gräns på två personer som får följa med patienten in på akuten. Maxtaket ska kommuniceras med skyltar i väntrummet.
Sjukhuset har också skärpt rutinerna när intagna från anstalterna Hall och Mariefred vårdas på sjukhuset. De slussas i vissa fall in av ordningsvakterna genom speciella passagevägar.
– Det största problemet med kriminalvården är inte de intagna. Utan mer situationen när de kommer med skottsäkra västar och vapen för att förhindra fritagningar, vilket skapar oro bland personal och medpatienter. Jag tror att det vore bra om intagna kunde vårdas på anstalterna, säger Michael Engelberg.
Södertälje sjukhus kommer nu att arbeta mer för att stötta personal som drabbas av hot och våld.
– Vi måste bli bättre på det. Vi har specialisterna men vi har kanske inte samma rutin som till exempel polisen och räddningstjänsten att ta hand om personal som råkat illa ut, säger Michael Engelberg.
Jessica Ritzén
jessica.ritzen@dn.se
(Källa: http://www.dn.se/sthlm/sodertalje-sjukhus-har-fatt-nog-av-hot-och-vald/)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar